Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Bebetonozott hangadók és elfoglalt tulajdonosok

Nem reprezentatív felmérésünk eredményét kiértékeltük. Kiderül, Önök szerint miért nem járunk közgyűlésre. Új felmérésünkben arra kérdezünk rá, Ön mivel lenne rávehető, hogy szívesen elmenjen a következő közgyűlésre. Kérem, szavazzon!

Mindenekelőtt köszönjük a beérkező leveleket és a szavazatokat. A nem reprezentatív felmérés és az olvasói levelek összegzése után megtudjuk: Miért nem járunk közgyűlésre?

Az állítást – miszerint nem járunk közgyűlésre – senki sem cáfolta.

A számszerű eredmények a következők voltak:

Összesen 54 szavazat érkezett.

A bebetonozott hangadókkal szemben nem tudom az érdekeimet képviselni, ezért el sem megyek a közgyűlésre.

39 szavazat, 72,2%

Levélíróink szerint a bebetonozott hangadó egy erősen negatív fogalom. Néhány kiegészítő jelző, mellyel a levelekben szerepelt: IKV-s múltú, szocializmusból maradt, pénzért, nem csinál semmit, sokszor és hangosan hallatja a hangját, kinyilatkoztat. Bebetonozott hangadó lehet közös képviselő, számvizsgáló, bennfentes tulajdonos, lényeg a hatalomba való bebetonozottság.

Magam is találkoztam olyan házfelügyelő-gondnokkal, aki a fehérre azt mondta, fekete, és generációnyi idő kellett ahhoz, mire elhangzott, hogy „a király meztelen”, váltsuk le.

Többen arra panaszkodtak, hogy a közös képviselő és körének uraskodása alatt élnek, akik leválthatatlanok.

Más abban kért tanácsot, hogyan lehet leváltani az „akarnék, se tudnék segíteni” típusú közös képviselőjüket.

A közös képviselő csak végrehajtja a közösség döntéseit, a közösség választja erre a tisztségre, és a közösség le is tudja váltani, ha alkalmatlannak tartja a feladatra.

Azonban az új közös képviselő megválasztásakor még mindig a leggyakoribb szempont az olcsóság. Nem minden olcsón dolgozó közös képviselő teljesítménye rossz, de ennek a szempontnak a sokadiknak kellene lenni a megválasztáskor.

Érdeklődjünk a jelölt közös képviselőről, regisztrált-e, van-e referenciája, felelősség biztosítása! Nézzük meg a honlapját!

De ismerek olyan hangadót is, aki levelezőrendszert épített ki, hogy a tulajdonosok pontosan tudják, mi történik a társasházukban, mire mennyit költenek. Azt szeretné, hogy mindenkihez eljusson az információ, minél többen vegyenek részt a döntések előkészítésében, majd felkészülten a döntésben.

Elfoglalt vagyok, erre már nincs időm.

6 szavazat, 11,1%

Az olvasóink tizede különösen elfoglalt. Az általában hétköznap 18 órakor kezdődő évente egyszeri (éves beszámoló) közgyűlésen sem tudnak részt venni. Az ő figyelmüket szeretném felhívni arra:

Szavazni nemcsak személyesen lehet, de meghatalmazott útján, és az előkészített határozatokat megismerve akár írásban is.

Rendezett társasházban élek, nincsenek igazán fontos döntések.

5 szavazat, 9,3%

Nagy örömünkre szolgál, hogy válaszadóink csaknem tizede rendezett, jól működő társasházban, lakásszövetkezetben él.

A közös képviselő minden évben május utolsó péntekén 18 órakor tartja a közgyűlést, a megismételtet 18.15-kor. Mi szóltunk, rossz az időpont!

3 szavazat, 5,6%

Ezt a választási lehetőséget olvasóink úgy értelmezték, hogy a közös képviselő és körének érdeke, hogy minél kevesebben legyenek a közgyűlésen. Nincs kérdés, sima döntés.

Szembemegyek a közösség normájával, még beszólnának, ha ott lennék a közgyűlésen.

1 szavazat, 1,9%

És akadt egy olvasónk, aki bevallotta, hogy szembemegy a közösség normájával, de nem bírja, ha beszólnak neki, ezért inkább nem jár közgyűlésre.

E heti kérdésünk a következő:

A Közösség, megosztva című cikkünkben kiértékeltük felmérésünk eredményét, Ön mivel lenne rávehető, hogy szívesen elmenjen a következő közgyűlésre.

Kassai Gizella

Megjelent: 1604 alkalommal